Binnen welke hersengebieden vind je de executieve functies?  

De executieve functies bevinden zich in de frontale en prefrontale cortex en worden verbonden met de hippocampus en amygdala. Zelfs tot ver in de volwassenheid zijn er nog executieve functies die zich door ontwikkelen (Horeweg, 2015). Belangrijk om te vermelden is dat niet alle executieve functies, zich in dezelfde snelheid ontwikkelen (Crone, 2008). Voor meer informatie over de ontwikkeling verwijzen wij u graag door naar de pagina: Ontwikkeling.

Er zijn een aantal bekende hersengebieden die te maken hebben met de executieve functies. Hieronder leggen we deze aan u uit:

  • De prefrontale cortex: Het voorste gedeelte van de hersenen. Deze is verantwoordelijk voor: Werkgeheugen, planning en houden van overzicht.
  • De hippocampus: Dit hersendeel zorgt ervoor dat informatie uit het werkgeheugen omgezet wordt naar het lange termijngeheugen.
  • De amygdala en de dopaminebanen: De amygdala scant de omgeving constant op mogelijke gevaren en daarnaast op dingen die interesse opwekken. Hierbij komt het stofje dopamine vrij. De noodzaak van de prikkel wordt hierdoor aangegeven. Daarnaast reguleert de amygdala de emoties. Bij kinderen met ADHD of ODD zorgt voor problemen. Hier bevinden zich problemen met de verwerking van signalen.
  • De hersenbanen in de locus coeruleus: zij zijn verantwoordelijk voor waakzaam en oplettend gedrag.
  • De reticulaire formatie en hersenbanen vanuit het cerebellum: Deze zijn verantwoordelijk voor cognitieve activiteiten, van complexere aard. Denk hierbij aan het vasthouden van belangrijke informatie, die je nodigt hebt bij het uitvoeren van opdrachten.
  • Het corpus callosum: Deze zorgt voor verbinding tussen de beide hersenhelften. Deze is gemiddeld kleiner bij leerlingen die ADHD hebben (Horeweg, 2015).

 

Frontaalkwab

Dit is het grootste gedeelte van de vier verschillende hersenkwabben. Dit is het meest vooruitstrevende deel van de hersenen en is verantwoordelijk voor het zelfbewustzijn van mensen.

 

Helemaal voorin de frontaalkwab ligt de prefrontale cortex. Deze is verantwoordelijk van het reguleren van ons gedrag en het beheren van belangrijke informatie (Dawson & Guare, 2010). Dit zijn de executieve functies.

Crone, E. (2008). Het puberende brein. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker.

Dawson, P., & Guare, R. (2010). Executieve functies bij kinderen en adolescenten. Amsterdam: Hogrefe.

Hersenstichting. (nd). Frontaalkwab. Opgehaald van Hersenstichting: https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/anatomie/frontaalkwab

Horeweg, A. (2015). Gedragsproblemen in de klas. Tielt: Uitgeverij Lannoo nv.