Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn de vaardigheden die ons helpen om te beslissen op welke activiteiten of taken we onze aandacht richten en welke we kiezen om uit te voeren (Hart & Jacobs, 1993).

 

Executieve functies kun je uit verschillende ooghoeken bekijken, ze worden gezien als  de ‘dirigent’ van de cognitieve vaardigheden. De executieve functies helpen je bij verschillende soorten taken.

Deze functies behoren bij het denkvermogen. Een verzamelnaam voor deze functies is het denkproces in het brein. Ze zijn belangrijk voor het denken (cognitie) en het uitvoeren (executie) van sociaal, efficiënt en doelgericht gedrag.

Wanneer deze executieve functies zwak zijn is goed georganiseerd gedrag niet mogelijk. Deze executieve functies kunnen regelen dat je start met een taak en dat je ook de aandacht erbij kan houden (Dawson & Guare, 2015).

 

De moeilijkheden verschillen wel per stoornis, maar ook per kind. Maar over het algemeen is er wel een beeld te schetsen. Wanneer je een beeld schetst krijg je inzicht en begrip voor ons soms onbegrijpelijke problemen die kinderen met bijvoorbeeld ADHD, ASS en ODD hebben.
Maar elk kind heeft bepaalde sterktes en zwaktes in zijn executief functioneren, dat betekent dus niet dat je daar geen ontwikkelingsstoornis voor hoeft te hebben (Horeweg, 2015).

Dawson, P., & Guare, R. (2015). Executieve functies bij kinderen en adolescenten. Amsterdam: Hogrefe.

Hart, T. & H.E. Jacobs, Rehabilitation and management of behavioral disturbances following frontal lobe injury. Journal of Head Trauma Rehabilitation, 8, 1-12, 1993

Horeweg, A. (2015). Gedragsproblemen in de klas. Tielt: Uitgeverij Lannoo nv.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb